Afwijkingen

Afwijkingen bij de geboorte kunnen gebeuren voor of tijdens de bevalling.

Knikstaart

Bij vrijwel alle raskatten en bij rasloze katten komen regelmatig staarten voor die niet helemaal goed gevormd zijn. Dit kan variëren van een iets dikker kootje tot aan duidelijk zichtbare 'knikstaarten', waarin dus een hoek of dikke knobbel - of beide - te zien of te voelen is.

Navelbreuk

Een kitten met een navelbreuk heeft een bobbel of uitstulping onder de huid bij de aanhechtingsplaats van de navelstreng. Meestal wordt dit pas opgemerkt als de kittens al enkele weken oud zijn. Een navelbreuk is eigenlijk een gat in de spieren van het buikje. Deze kan ontstaan zijn doordat de moederpoes te hard aan de navelstreng heeft getrokken, maar het komt ook 'zomaar' voor. Hierbij wordt aan een erfelijkheid gedacht (polygenetisch). Als de navelbreuk beperkt van afmeting is, hoeft een kitten hier geen hinder van te ondervinden. Is de breuk groot, dan kan de dierenarts de breuk onder narcose hechten, maar dit kan pas als het kitten groot en sterk genoeg is. Bij kleine breuken wordt vaak gewacht met hechten tot het dier gecastreerd of gesteriliseerd wordt; het is dan toch al onder narcose en hoeft dan niet twee keer geopereerd te worden.

Flatchested

Bij een flatchested kitten is de borstkas niet afgerond maar recht (Plat dus). De ribben aan de zijden, die normaal mooi gebogen zijn, maken een hoekige indruk. Dit is niet altijd te zien, maar wel te voelen. Kittens ondervinden veel hinder van de afwijkende vorm van de borstkas en de daarmee gepaard gaande afwijkingen aan de inwendige spieren. Omdat de longen niet normaal kunnen uitzetten, gaat het kitten oppervlakkiger en sneller ademhalen om toch voldoende zuurstof binnen te krijgen. De conditie van kittens die in leven blijven ondanks deze handicap, kan desondanks soms na enkele weken ineens achteruithollen; plotselinge sterfte kan het gevolg zijn. Fokkers constateerden dat flatchested kittens die de cruciale leeftijd van drie weken bereikten, het vaak wel overleefden.